onsdag 9 maj 2012

Ett liv utan Facebook?

Nu händer det något konstigt på internet. Både resedagboken och bilddagboken meddelar samma (denna) vecka att de måste stänga ner p.g.a oaktiva medlemmar och dålig lönsamhet. Det känns som att något har gått snett och det liknar trenden där stora affärsjättar tvingar småföretag att gå i konken för att storföretagen tar över allt utrymme. Facebook är läskigt stort, för jag antar att det är det som har hänt, att Facebook har tagit över en stor del av användningen av bilder och skriftliga inlägg. Det är ju samtidigt förståeligt att internetanvändare gärna vill ha en hemsida som har allt på samma gång. Man kan skriva, lägga upp bilder, mejla, dra ihop events, chatta. Ungefär allt man behöver på en gång, och det är ju verkligen smidigt!

Jag undrar vad som skulle hända om Facebook skulle lägga ner en vacker dag. Hur förvirrade skulle vi bli på en skala? Skulle det kännas som att vi tappat bort vår mobil och bli helt handfallna? Eller som att vi inte skulle veta vad vi skulle göra av all ledig tid som förut gick åt till att bevaka våra bekanta? Skulle man gå tillbaka till att skriva vanlig mejl istället för att använda Facebook-inkorgen? MSN messenger för att chatta istället för direktchatten på FB? Skulle vi sluta komma ihåg vad våra "vänner" heter i efternamn eftersom de inte längre susar förbi på news-feeden varje dag?

Det skönaste som skulle hända i denna fantasi vore att det skulle inte längre finnas någon koppling mellan Facebook och Spotify så man slapp bli tillfrågad om man vill koppla sitt fb-konto till Spotify hela tiden. Jag vill inte att andra ska se vad jag lyssnar på, men det blir allt svårare att gå runt. Snart tror jag man kommer bli tvingad till att vara ansluten till Facebook när man lyssnar på musik, annars får man inte lyssna alls. Tycker de här två jättarna borde ta det lite lugnt med sitt samarbete, nån måtta får det väl ändå vara med hur bra det kan vara med att dela spellistor med andra.

Det näst skönaste vore om folk kunde få bli lite anonyma igen om de vill. Hur kan det ha blivit standard att man ska skylta med förnamn, efternamn och bild när man vill kommentera en artikel eller en hemsida? Man behöver inte ha något att dölja bara för att man inte vill skylta med vad man gör och vem man är hela tiden.

Detta kommer ju inte hända. Men att gå tillbaka till livet utan Facebook är svindlande, och ganska skön, tanke.

Inga kommentarer: