fredag 30 mars 2012

Nästa: Istid

Man kan säga att jorden består av ett visst antal plattor som rör sig mer eller mindre (och väldigt långsamt). Visste ni att Alperna uppkom när två jordplattor kolliderade med varandra? Plattorna tryckte alltså upp varandra till bergets form idag. Mäktigt!

Den här veckan har vi haft marklära och jag har lärt mig en hög roliga saker. Jag hade verkligen ingen aning om att det kunde vara så roligt att studera jordarter och istidar! Vi har en geolog från LU som undervisar oss och hon är riktigt bra! Visste ni att "normaltillståndet" på jorden snarare är istid än mellanistid? (mellanistiden kan man säga är parentesen mellan istiderna då det finns väldigt lite is på jorden, som nu)

Det var ca 11 700 år sedan den senaste istiden tog slut (alltså har mellanistiden varat i 11 700 år), och den normala tiden för en mellanistid är 10 000 - 15 000 år. Det betyder alltså att vi skulle kunna vara väldigt nära en ny istid och det känns ju väldigt ogreppbart och hemskt att vi kommer dö ut snart igen! Den utlösande faktorn verkar vara hur snabbt isen på Arktis smälter, för smältvattnet som kommer därifrån rubbar hela Golfströmmens balans. När denna balans rubbas tillräckligt mycket kommer det leda till att jorden blir nerfryst och drabbas av en ny istid.

Man kan inte veta exakt när nästa istid kommer eftersom man inte kan veta helt säkert vad dagens klimatförändringar beror på. Vad man man se är att koldioxidhalten på jorden har gått i cykler ungefär hur länge som helst, men aldrig har den halten varit så hög som nu. Hur säkra kan vi vara på att det är vi människor som har påverkat detta tillstånd?

Ett axplock från veckan, håll med om att det är sjukt intressant!


Inga kommentarer: