onsdag 9 april 2008

Retro

Vad är det som gör svartvitt så snyggt? Varför skulle skulle ett foto med färgerna svart, grått och vitt på något enda sätt kunna göra ett motiv intressantare än ett i färg egentligen? (jag vet att de inte klassas som färger men skitsamma) Borde inte färg vara det snyggaste och bästa alternativet? Man skulle ju kunna tycka det. Men det är nånting lockande med b&w, jag måste nog erkänna det. Och stilrenhet. Kolla bara på hur bloggen ser ut, det är ett konkret exempel. Är inte det stilrent och svartvitt? Svar jo. Är inte det retro? Mjo.

Svartvitt är retro. It's back och har varit tillbaka ganska länge också. Vi tröttnade kanske på att se allting så väldigt autentiskt. Det var inte konstnärligt nog, så man gick tillbaka till de gamla metoderna. Som t.ex svartvitt. Liksom man nu går tillbaka till stora 70-talsmönster, leopardmönstrat, medaljongtapeter, hög midja ... jag behöver inte fortsätta. Kanske det är så: Vi tröttnar på det som är och så gräver vi djupare bakåt i tiden och knyter ihop nya trådar och så blir det som det blir.

Men det är säkert inte bara jag som funderat på vad man kommer tänka tillbaka på om decenniet 2000-2010 i framtiden. Vadå, typ att man stal från andra decennier? Det är ju bara löjligt! Ja, svartvitt i all ära, och nyskapande baserat på gamla idéer också i all ära men kommer det komma ett nytt årtionde som är riktigt utpräglat? Som 80-talet? Eller 60-talet? I do wonder.

Inga kommentarer: